Acupunctuur

In onze praktijk wordt de klassieke acupunctuur toegepast.

De eerste afspraak begint met de anamnese (het onderzoek). Na een vraaggesprek over uw klachten volgt een tweede deel dat bestaat uit het invullen van vijf of zes vragenformulieren. Als dat nodig is worden extra vragenformulieren meegegeven om thuis in te vullen. Het derde deel van het onderzoek bestaat meestal uit het voelen van de pols en het afnemen van de tong diagnose. Wanneer nog niet genoeg duidelijk is wat er precies aan de hand is of wanneer nog aanvullende informatie gewenst is, kan ook nog gebruik gemaakt worden van Palpatie. Dat is het drukken op bepaalde zones of punten op het lichaam. Ook kan een meting van 24 punten van handen en voeten worden gedaan voor extra informatie.

De bedoeling van het onderzoek is, om te komen tot een Chinese Diagnose. Hierin wordt in termen van Yin en Yang e.a. opgeschreven hoe de energieverstoring genoemd kan worden. Het doel van de behandeling volgt logisch uit die Chinese diagnose. Wanneer er bijvoorbeeld een Yin-tekort wordt gevonden, betekent dit voor de behandeling dat er Yin moet worden opgebouwd. Is er een stagnatie van energie, dan is het doel van de behandeling het oplossen van de stagnatie.

Binnen de acupunctuur en kruiden geneeskunde zijn er punten en kruiden bekend die Yin opbouwen of stagnatie oplossen. Bij bijvoorbeeld diarree of constipatie (zie ook Chinese kruiden geneeskunde) gaat het er dus om of dit komt door yin tekort – door stagnatie van energie of ergens anders door.