Manipura cakra of navelcentrum

Deze cakra bestaat nog uit 3 in elkaar passende ‘bollen’ van energie. Hier staan ze voor het 1e t/m het 3e cakra (aarde ‘ water en vuur). De cakra bevindt zich in de maagstreek ‘ ter hoogte van 12e borstwervel en 1e lendewervel. Het cakra is bekend als 3e cakra ‘ vuurcakra ‘ zonnevlecht en in Japan als Hara ‘ in china als ki-centrum en binnen de yoga ook als prana-centrum.

Het is een centrum wat te vergelijken is met de centrale verwarmings ketel thuis. Het is het enige van nature lichtgevende punt in het menselijk wezen. De schittering, het licht of vuur ontstaat door de explosie van de energie, die samengetrokken wordt in dit punt, het zwaartepunt van het lichaam. Wanneer men dit cakra beheerst is men koelbloedig met zeer scherp gezichts vermogen. Ambitie en strijdvaardigheid zijn in harmonie met de fysieke en mentale wil.

De yoga oefening ‘mayurasana’ heeft invloed op alle problemen van dit cakra.
Het beste effect komt van meditatie (samyama op de ogen). Binnen de acupunctuur zijn du mai 5 (punt van kracht door overgave) ‘ du mai 6 (punt van het levensrecht) ‘ ren mai 8 en 12 en dud 3 (vreugdepunt) hier behulpzaam. De meridianen van dunne darm ‘ hart ‘ nieren ‘ driewarmer ‘ hart constrictor worden gebruikt. Warme kleding ‘ sauna ‘ sporten ‘ bewegen ‘ wandelen ‘ lopen zijn goed.