Svadisthana cakra of heiligbeencentrum

Deze cakra bestaat uit 2 in elkaar passende ‘bollen’ van energie. Ze staan voor het 1e en 2e cakra (aarde en water). De cakra bevindt zich onder de navel. Rond 5e lendewervel en heiligbeen. Andere namen van dit cakra zijn: 2e cakra of watercakra .

Het is een soort verblijfplaats van het zelf. Men noemt het zo omdat op een gegeven moment in je ontwikkeling dit zelf hier het duidelijkst kan worden ervaren. Er hoeft slechts evenwicht te zijn tussen yin en yang voor een ogenblik, wat door je gehele wezen (80% is water!!!) voelbaar wordt. Er lijkt ruimte te ontstaan in je buik. Heel lekker.

Binnen de acupunctuur hebben ren mai 2 t/m 5 en du mai 2 t/m 4 effect naast mg 27 ‘ Mi 4 ‘ en de nierpunten 11 t/m 16 en blaas punten 31 t/m 35. Het zijn punten die te maken hebben met geaard/geworteld zijn ‘ met evenwicht ‘ identiteit ‘ gevoel ‘ groei en nieuw leven.

Vegetarische voeding ‘ zwemmen, sauna en genoeg drinken (verbinding met water) ‘ dansen ‘ hoepelen ‘ rug en buikoefeningen helpen hier.

Voor de ontwikkeling van kinderen is de 2e cakra actief van het 7e/8e levensjaar tot ongeveer het 14e. Kinderen ontwikkelen dan hun fantasie en creativiteit wat

het beste gaat met drama lessen. Veel zingen, toneel, acteren en spel is goed. Het onderwijs zou aan moeten passen aan deze natuurlijke ontwikkeling.