Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze TCM heeft een ontwikkeling doorgemaakt gedurende minstens 3000 jaren. Naast de acupunctuur worden in onze praktijk ook de traditionele Chinese kruidengeneeskunde – de Tuina – de Moxatherapie en de voedingsadviezen volgens de traditionele Chinese geneeskunde toegepast.

Acupunctuur kan de energie doorstroming reguleren en harmoniseren door de meridianen en organen, lost blokkades van energie op, versterkt en ontspant. Ook als ondersteuning naast de reguliere geneeskunde versterkt acupunctuur het zelfgenezingsproces van lichaam en geest en kunnen bijwerkingen van bijvoorbeeld medicijnen worden verminderd.

Acupunctuur werkt met naalden of met massage van punten (zie Tuina) of het verwarmen van punten (zie Moxa). De reguliere geneeskunde werkt op alles wat zichtbaar is te maken. Dit zijn de vaste stoffen – de vloeistoffen en de gassen. In ziekenhuizen worden allerlei metingen verricht om te komen tot een westerse diagnose. Wanneer u ervoor kiest acupunctuur te doen, kan het van enorm belang zijn eerst dit westers onderzoek te doen.