Cycli en ritmes

De natuur heeft ontelbare ritmes. Ze verlopen spiraalsgewijs. Wanneer wij ze beschrijven of tekenen lijkt het niet altijd een spiraal, maar dat komt door de beperking die een tekening heeft. Alles verloopt dus cyclisch. Wanneer wij met de natuur meegaan, dan blijken dus ritmes heel belangrijk voor de gezondheid.

Eb en vloed is zo’n ritme. Het cyclische binnen eb en vloed is, dat de ene eb of de ene vloed wat milder of juist sterker kan zijn dan de andere. Het lijkt mooi strak om de 6 uur te zijn, maar er is steeds verandering.

Ook dag en nacht is zo’n ritme. Alleen al aan de dagen in de zomer en de winter zie je een verschil in tijd. 21 juni is de dag heel wat langer dan 21 december. Andere bekende ritmes zijn: het maanritme (de maancyclus) van 28 dagen ‘ de seizoenen (overal op aarde anders) ‘ het half jaar ritme en het jaar ritme.

Ook cycli van 3 jaar, 7 jaren en 8 jaren zijn bekend binnen de acupunctuur. Zelfs een 60 jarige cyclus is bekend binnen de acupunctuur. Deze cyclus wordt wel gebruikt i.v.m. het vaststellen van de constitutie van mensen, om zodoende meer inzicht te krijgen in mogelijke wat zwakker aangelegde energieën. In de klassieke yoga zijn cycli bekend die ons bevattingsvermogen te boven gaan.

Wij maken nu bv de tijd mee van de overgang van het VISSEN-TIJDPERK naar het WATERMAN-TIJDPERK. Beide cycli duren ca. 2100 jaar. De cyclus van alle Dierenriem tekens achter elkaar is ruim 25.000 jaar en op dit moment gaan we ook door dat keerpunt heen. We zijn dus in een heel interessante tijd aangeland met z’n allen. Energetisch gebeurd er heel veel in de Kosmos en dus in ons. Cycli van 100.000 jaar en veel langer zijn beschreven in de Veda’s en ook bekend bij de Hopi Indianen, de Maya’s en de Grieken.

Wat betekent dat voor ons

Met cycli meegaan bevorderd de gezondheid. Slechts het gevoel geeft aan wat te doen, niet het denken of het verstand. Hier is een probleem, want wij hebben geleerd te denken op school en te beredeneren, te begrijpen. Ook voor mijzelf is dit een probleem, omdat ik het wil begrijpen. Begrijpen gaat tot op een bepaald punt, waarbij je het bestaan van energie moet aannemen.

Door de Kwantum Mechanica en de Chaos Theorie wordt dit meer en meer bewezen te bestaan. Boeken over  Het Veld, Fractals, Atlantis, Gnosis, Ruimte en Tijd, de ontdekking van Bijbelteksten ‘Nag Hammadhi’ en ‘de Dode Zeerollen’ hebben er allemaal iets mee te maken.

De Chinese Klok is bv zo’n cyclus binnen de praktijk voor Chinese Geneeskunde. Wanneer u op een bepaalde tijd last heeft, kan dit wijzen op een bepaald systeem. Het is een gegeven, dat sommige klachten meer ’s morgens aanwezig zijn en andere meer ’s avonds of juist ’s nachts. De verschillende systemen in ons hebben op een eigen tijd de meeste energie en op een andere tijd (12 uur later) juist de minste energie.

Chinese Klok

Systeem organen tijd meeste tijd minste spiegelorganen
GAN Galblaas 23 tot 01 uur 11 tot 13 uur Hart
Lever 01 tot 03 uur 13 tot 15 uur Dunne Darm
FEI Longen 03 tot 05 uur 15 tot 17 uur Blaas
Dikke Darm 05 tot 07 uur 17 tot 19 uur Nieren
PI Maag 07 tot 09 uur 19 tot 21 uur Hartconstr.
Milt 09 tot 11 uur 21 tot 23 uur Drieverw.
Xin Hart 11 tot 13 uur 23 tot 01 uur Galblaas
Dunne Darm 13 tot 15 uur 01 tot 03 uur Lever
Shen Blaas 15 tot 17 uur 03 tot 05 uur Longen
Nieren 17 tot 19 uur 05 tot 07 uur Dikke Darm
Extra Hartconstrictor 19 tot 21 uur 07 tot 09 uur Maag
Drieverwarmer 21 tot 23 uur 09 tot 11 uur Milt

 

Wanneer u op een bepaalde tijd last heeft dan kan dit iets te maken hebben met het eerst genoemde systeem. Bij hoesten ’s morgens tussen 03 en 05 uur is er mogelijk iets met de FEI functie. Echter FEI is de omschrijving van een energiesysteem waardoor meerdere zaken fysiek zowel als psychisch, mentaal en spiritueel worden beïnvloed. Bij onderzoek wordt er vaak niets fysieks gevonden, blijft dus over energetisch!

Het is slechts één aanwijzing. Waar het hoesten vandaan komt, wat de oorzaak is moet gezocht worden binnen de relaties tussen alle systemen. Zo zie je dat er een verband is tussen de Longen en de Dikke Darm (FEI-functie), maar ook, dat er een verband bestaat tussen de Longen en de Blaas (dag-nacht wet). Vult u de rest zelf maar in.

Zo wordt binnen de Chinese Geneeskunde o.a. rekening gehouden met de Chinese Klok. Op die manier bestaan er meerdere Wetten. Bekend is ook de Seizoenswet. In de wereld is dit behoorlijk aan het veranderen. De zomers en winters bij ons in Nederland bijvoorbeeld zijn anders geworden. De gemiddelde temperatuur is aan het stijgen. Dit beïnvloed de systemen in ons lichaam. Een Wet waar veel mee wordt gewerkt in de Acupunctuur is de wet van de 5 Veranderings fasen (of: 5 Elementen).