Chinese kruiden geneeskunde

Door de eeuwen heen is de Traditionele Chinese Kruiden Geneeskunde (TCM-Kruiden) steeds veranderd, verbeterd en aangepast aan de veranderende tijden.
De eerste teksten over TCM-Kruiden zijn gevonden in een graftombe in Hunan uit 168 voor Christus. Hierin werden al voor 52 klachten formules beschreven. Pas rond 1200 na Christus werden verschillende karakters beschreven van de kruiden. Men onderscheidde ze in heet – koud – warm – koel en neutraal. Warme Ziekten werden bestreden met koele en koude kruiden. Ook werden kruiden ingedeeld naar de smaak. Omdat men van de smaken wist waar het op werkte kon men ook op die manier kruiden indelen voor therapie. (zie 5 Veranderingsfasen)

Op dit moment kent men zo’n 24 classificaties van de kruiden met nog verdere onderverdeling. Het opbouwen of versterken van de energie (tonifying herbs) is zo’n klasse. Kijk je hier naar de verdere indeling dan zie je bijvoorbeeld 4 subklassen: het Versterken van de QI – het Versterken van Bloed – het Versterken van Yang en het Versterken van Yin.

Ginseng is bijvoorbeeld een kruid wat de energie (QI) versterkt. Van Ginseng wordt geschreven dat het zoet, licht bitter en licht warm is en werkt op de functies en meridianen van milt en longen. Tevens versterkt Ginseng de Yin – kalmeert het het hart en heeft het effect op bloedopbouw. Ginseng heeft een stijgend effect. Dit betekent dat bij hoofdpijn die klacht wordt versterkt, wanneer je Ginseng alleen inneemt. Zit Ginseng in een formule, dan kun je dit stijgende effect wat afremmen door andere kruiden. Er zijn echter meerdere soorten Ginseng die nogal verschillen onderling. Of Ginseng nodig is kan blijken, nadat de Chinese diagnose is gesteld.

De meeste QI versterkende kruiden werken op Long – en Milt functie, en zijn zoet
Er zijn herbalisten (therapeuten die met kruiden werken) die uitgaan van elk kruid en zijn werking apart. Zo zijn er meerdere methoden ontstaan. Ook zijn er modules ontwikkeld die op een bepaalde klacht – symptoom of lichaamszone werken. Bij therapeutisch werken zijn dan enkele kruidenmodules tegelijk nodig. Het meest gebruikelijk, is werken met bestaande kruidenformules, waar je als herbalist dan enkele kruiden uit haalt en/of aan toe voegt.

Binnen de TCM wordt niet de ziekte of het symptoom behandeld, maar de oorzaken erachter. Zonder die behandel strategie hebben kruiden geen zin. De juiste kruiden bij de juiste klacht! Zo kun je dus geen kruiden formule geven tegen diarree of constipatie. Belangrijk is de Chinese Diagnose. Is die bekend, dan kun je kruiden geven omdat die Chinese Diagnose aangeeft van welke klassen je kruiden nodig hebt. Mogelijk moet je verwarmen – versterken – kou verdrijven en/of harmoniseren tegelijk.