Raya yoga

Hier is een site te klein: Raja Yoga is niet even kort op papier te zetten. Raja Yoga moet je doen!
Volgens de oude Indiase tradities is de enige juiste aanpak van ziekte en gezondheid het toepassen van Yoga en Ayurveda. Gezonde mensen kunnen zich ontwikkelen dankzij Yoga, zieke mensen kunnen geholpen worden dankzij Ayurveda. Beide systemen hebben de zelfde grondslag en sluiten aan op elkaar. Zo ook Raja Yoga en Chinese Geneeskunde of Tibetaanse Geneeskunde die uit diezelfde oorsprong komen. Wanneer men daaraan de technieken en de onderzoeks resultaten van de reguliere geneeskunde toevoegt (en niet andersom) dan heeft men het beste uit twee Werelden.

Dus een complete en samenhangende geneeskunde, in overeenstemming met de wetenschap dat alleen een zuiver mens iemand anders kan zuiveren, dat alleen een gezond mens iemand anders gezond kan maken en dat slechts een ingewijde in de mysteries van het leven in staat is om een medemens te genezen.

Raja Yoga bestaat uit het doen van de acht stappen van PATANJALI. 
Alweer, Yoga kun je niet vertellen, slechts doen. Yoga gaat over het onder controle krijgen van jezelf. Het is de vereniging van jou wezen met je dieper Zelf. Het is de baas worden over eigen gedachten en emoties. Patanjali schreef 195 verzen en gebruikte hiervoor slechts 500 woorden. Het lijkt cryptisch geschreven en kan ook op meerdere niveaus van werkelijkheid worden bestudeerd/gelezen. De verzen zijn formules in een natuurlijke taal, om door te kunnen dringen op een dieper niveau ‘het maakt veel in je los’ elke keer dat je het leest.

De opleiding tot Raja Yoga leert je over:

  • Witte magie: omdat genezen een creatief proces is, die aan duidelijk vastgestelde normen moet voldoen om te kunnen slagen.
  • Nieuwe psychologie: dit is een verdere detaillering van de wetenschap van de Ziel uit de Docenten opleiding en biedt een complete en dynamische benadering van zowel de psychologische als de fysieke processen.
  • Esoterische genezing: dit gaat in op de kern van de zaak. Het werkt met driehoeken van energie, soorten energie, instraling en uitstraling en nog veel meer.

De kennis van deze Raja Yoga komt bijzonder goed van pas tijdens de behandelingen Chinese Geneeskunde, acupunctuur, kruidengeneeskunde e.a. Het vormt een totaal andere manier van in het leven staan. In de cursussen over preventie komt Raja Yoga terug in de vorm van voorbereidende meditatie technieken en meditaties.

Enkele korte wijsheden van Boeddha

  • Laat ieder eerst zorgen stevig te staan in juist gedrag, pas dan kan hij anderen adviseren.
  • Als een mens traag is, gulzig, slaperig en zich om en om wentelt als een groot varken dat is vetgemest met spoeling en schillen, die vadsige en domme dwaas wordt telkens weer geboren.
  • Wat zegt een naam? Dat wat wij roos noemen, zou met een andere naam even zoet ruiken. (Eens werd door Boeddha uitgelegd je aan niets vast te houden, zelfs niet aan zijn leer)
  • “Oh monniken, zelfs dit inzicht dat zo zuiver en helder is, wanneer je je eraan vastklampt, het vertroetelt, het bewaakt, er gehecht aan raakt, dan begrijp je niet dat de leer slechts lijkt op een vlot, dat bedoeld is om mee over te steken, en niet om vast te grijpen.”
  • Wanneer je aan de overkant bent gekomen neem je het vlot toch zeker niet op je rug mee de rest van je leven? Zo ook bij Raja Yoga. Het is teveel om op te noemen.
  • Boeddha nam een paar bladeren in zijn hand en vroeg aan zijn leerlingen: “Wat denken jullie? Wat is meer? Deze paar bladeren die ik in mijn hand heb, of de bladeren van het bos? Nou die in het bos zijn natuurlijk veel talrijker!”

Evenzo is wat er gezegd kan worden maar weinig en er is veel meer wat niet verteld is. Het heeft ook geen zin alles te vertellen.