Vijf veranderingsfasen

De vijf veranderingsfazen zijn een verdere uitdieping van yin en yang. Men stelt dat alles in het Universum, inclusief energie, cyclisch verloopt (spiraalsgewijze).

In de natuur zie je dit terug in eb en vloed, de maancyclus en de seizoenen et cetera. Wij reageren daarop en gaan mee met die veranderingen om ons heen. We gaan dus mee met de cycli. De systemen in ons lichaam zijn, bij goede gezondheid, in staat met alle veranderingen mee te gaan (koud, warm, droog, vochtig, donker, licht, lange of korte dagen) De GAN-functie bijvoorbeeld is een systeem dat actiever werkt in de lente. Het systeem heeft te maken met starten, met beginnen. De lever, de galblaas, pezen, ogen en nagels horen bijvoorbeeld bij die GAN-functie.

Een ander systeem, de SHEN-functie is sterker gedurende de winter. De acupuncturist kan dan ook aan de pols voelen, dat het betreffende systeem in zijn eigen seizoen sterker werkt (wanneer alles goed gaat).

Behandelingen zijn er op gericht, o.a. dit in balans te krijgen. Zie bijgaand een klein schemaatje met enkele kenmerken:

Functie GAN XIN PI FEI SHEN
Element hout vuur aarde metaal water
Smaak zuur bitter zoet pikant zout
Kleur groen rood geel wit zwart
Energie wind warmte vocht droogte koude
Seizoen lente zomer nazomer herfst winter
Yin orgaan lever hart milt longen nieren
Yang orgaan galblaas dunne darm maag dikke darm blaas
Zintuig ogen tong mond neus oren
Zien spraak smaak reuk gehoor
Emotie woede vreugde zorg verdriet angst/vrees
Weefsel pezen bloedvaten spieren huid botten