Synthetische zoetstoffen

Deze stoffen worden volledig synthetisch bereid en komen niet voor in de natuur. Hun zoetkracht is hoog, de suikerspiegel in het bloed stijgt niet. Ze zijn lang te bewaren op kamertemperatuur, zijn goed oplosbaar in water, ze kunnen vaak goed tegen zuren en basen, ze hebben een hoge hittebestendigheid

De synthetische zoetstoffen apart:

  • Acesulfaam K is een N-sulfonamide (E 950). Zoetkracht 130-200 keer zo groot als sucrose. Je vind het in frisdranken, fruitsappen, tafelzoetstoffen, zuivel en ijs, desserts, pudding, gebak, jam en marmelade, fruitconserven, gepekelde groeten, kauwgom, tandpasta, medicijnen etc.
  • Aspartaam bestaat uit 40% L-asparaginezuur en 50% L-fenylalanine en een verbinding synthetisch van een methylgroep 10%. De zoetkracht is 160-200 keer zo groot als sucrose. Is niet goed te verhitten, lost niet goed op in water, is niet lang te bewaren. Is niet veilig na lange verhitting! Je vind het in light producten, dieetfrisdranken, fruitsappen, icetea, sportdranken, proteïnepoeders, chocolademelk, koffiedranken, theedranken, instant thee en -koffie, softdrinks, milkshakes etc. etc. t/m laxeermiddelen, supplementen, multivitamines, hoesttabletten en medicijnen.

Volkomen afgeraden bij fenylketonurie (PKU) -een erfelijke metabole aandoening waarbij het lichaam Phenylalinine niet kan omzetten en de opstapeling leidt tot vergiftigingssymptomen

Bezwaren tegen aspartaam: de 2 aminozuren los van elkaar toegediend in een abnormaal hoge piekhoeveelheid kunnen met metabolisme van de neurotransmitters verstoren. Bij vertering van de methylgroep komt methanol vrij. De mens is best gevoelig voor toxische effecten daarvan.

Onderzoek bij apen gaf een vreemd resultaat (na toediening van aspertaam): afsterven van zenuwcellen – het “verschijnen” van “gaten” in de hersenen, veranderingen in het hersenmetabolisme, epileptische toevallen en hersen tumoren!

Goedkeuring van aspartaam volgde na zelf gesponsorde en gemanipuleerde studies door de aspartaamindustrie zelf. Al die studies wezen op de “onschadelijkheid” ervan!

Met lobbyen en politiek sjoemelen, vervangen van weerbarstige functionarissen lukte het onder Reagan met een corrupte FDA-onderzoekscommissie aspartaam weer in de markt te zetten. De bedoelde corrupte functionarissen kregen goed betaalde baantjes in de aspartaam industrie. Dit lukte ondanks het FEIT, dat 84 van de 91 onafhankelijk uitgevoerde studies WEL PROBLEMEN aantoonden in verband met aspartaam consumptie!

Twee jaar nadat aspartaam weer in de markt was stegen het aantal hersentumoren bij mannen (in de VS) met zo’n 6 procent en bij vrouwen met zo’n 9,5 procent! Opvallende symptomen die snel merkbaar zijn!: duizeligheid, hoofdpijn of migraine, plotse agressie, hyperactiviteit, spierkrampen, braken, buikpijn, tijdelijk gezichtsverlies. Wanneer deze acute toxiciteit bestaat, dan is er duidelijk ook een chronische zich niet onmiddellijk manifesterende vorm van giftigheid. Ook droge ogen, irritatie bij dragen contactlenzen, moeilijker beheersing of controle van suikerziekte en verslechtering van de complicaties bij suikerziekte als netvliesaantasting, zenuwaantasting en optreden van beroertes. Ook depressiviteit en andere emotionele afwijkingen treden op. Kinderen blijken nog gevoeliger te zijn dan volwassenen. Piloten krijgen vervelende klachten tijdens het vliegen als: duizeligheid, verlies van concentratievermogen tot epilepsie aanvallen toe door aspartaam gebruik.

78% van alle klachten die in verband met voedingsadditieven worden neergelegd bij officiële instanties in de USA houden verband met aspartaam!

Hier kunnen we nog doorgaan. Stoppen met aspartaam is enige advies wat telt. Het aantal klachten wat hier is genoemd i.v.m. met aspartaam is slechts een flauwe afspiegeling van de werkelijkheid.

  • Cyclamaat (E 952) Is 25-30 keer zo zoet als sucrose. Wordt vaak gecombineerd met ASPARTAAM! Cyclamaat zou blaaskanker bij muizen geven. Is in sommige landen verboden. Bij studies bleek dat bij ratten de testikels atrofieerden door een duidelijke toxiciteit en hormonale beïnvloeding. Ook urticaria of netelroos zouden door cyclamaat worden versterkt.
  • Saccharine (E 953) Is van petroleum afgeleid. Zoetkracht 350-500 keer sucrose. Wordt gecombineerd met dextrose, sucrose, fructose, aspartaam, sucralose, alitaam en acesulfaam-K. Door saccharine kunnen overgevoeligheids reacties ontstaan. Een verband met kanker bij gebruik in hogere dosis is erg verontrustend!
  • Sucralose is 600 keer zo zoet als sucrose! Maar Is minst onderzochte synthetische zoetstof. Er zijn geen onafhankelijke gecontroleerde studies over sucralose! Bij diabetici gaf sucralose een duidelijk aantoonbare verhoging van geglycosyleerd hemoglobine. Dierproeven toonden afname van de thymusklier (tot 40%), vergrote lever en nieren, afname van het lymfklierweefsel in de thymus en de milt, vertraagde groei, afname van het aantal rode bloedcellen, vergroting van het bekken, abortus, verlenging van de dracht, verminderd gewicht van de foetus en de placenta. Vast staat dat 11 tot 40% van de sucralose wordt geabsorbeerd en vast gehouden in het lichaam.
  • Alitaam is opgebouwd uit de aminozuren L-asparaginezuur en D-alanine + een koolstofgebonden amine. Zoetkracht is 2000-3000 keer sterker dan sucrose. Nog niet toegelaten. Heeft een vergelijkbare toxiciteit als aspartaam!.
  • Neotaam lijkt veel op aspartaam. Zoetkracht 7000 – 13.000 keer sucrose!!! Dus 30-60 keer zo zoet als aspartaam! Alle argumenten die gelden voor aspartaam qua veiligheid en toxiciteit gelden hier ook!!

Je hebt slechts een minieme hoeveelheid nodig van een synthetische zoetstof . Men zocht dus een “drager”, een eenvoudige manier om heel weinig zoetstof toch zichtbaar te maken en te kunnen doseren. Soms neemt men hiervoor het geraffineerde maltodextrine. Dit maltodextrine heeft echter een zeer hoge GI (105 tot 150). Hierdoor stijgt dus toch de bloedsuikerspiegel snel en wordt het doel voorbijgeschoten.

De synthetische zoetmiddelen geven geen verzadiging, dus om af te vallen een hopeloos middel, want men neemt meer verzadigde vetten, witmeelproducten, en aardappelen om tot verzadiging te komen.

Het lichaam krijgt met synthetische zoetmiddelen wel zoet aangeboden, maar geen natuurlijke koolhydraten. Het lichaam reageert hierop als het ware “teleurgesteld” en zal wanneer er wel echte (Natuurlijke) koolhydraten worden aangeboden maximaal reageren, waardoor er een te sterke stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaat dan normaal voor dat betreffende koolhydraat. Er volgt een te hoge insulinestoot en er kan een reactieve hypoglycemie optreden. De suiker verwerking in het lichaam is verstoord.