Yin Yang principe

Yin en Yang zijn elkaars tegengestelde. Het zijn 2 krachten die samen een eenheid vormen.

De Universele Energie openbaart zich in die 2 tegengestelde krachten. Yin is meer de passieve, koude, donkere, vrouwelijke, negatieve kant. Yang duidt meer op: actief, warm, licht, mannelijk en positief. Begrijp goed dat beide nodig zijn en in evenwicht moeten zijn. Wanneer iets te Yang of te Yin is zijn er problemen!

Alles is in te delen in Yin en Yang. Nacht en dag, Eb en vloed, Lente, zomer, herfst en winter, in- en uitademen, wakker zijn en slapen, het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.

Het is een Wet van Hemel en Aarde, Geboorte en Dood. Dus ziekte heeft betrekking op het gehele lichaam, want het is een disbalans tussen Yin en Yang, zo ook is Gezondheid een toestand van evenwicht, van harmonie in het gehele organisme. Iets kan nooit 100% Yin zijn. Er is altijd wel wat Yang energie aanwezig. (zo ook andersom!)

Voeding is ook in te delen in Yin en Yang. Bewegen en rust zijn broer en zus van elkaar. Alles slechts in delen in 2 principes lijkt makkelijk, maar dat lukt niet. Zo worden Yin en Yang verder onderverdeeld, waardoor dingen duidelijker worden. Zie hiervoor o.a. de Vijf Veranderings Fasen .
en de Chinese Klok.

Ook de I CHING en de CAKRA’s hebben met Yin en Yang energieën te maken. MERIDIANEN bijvoorbeeld ‘vervoeren’ meer Yinne of meer Yange energie. Door acupunctuur, kruiden, voeding, Tuina, bewegen/oefenen, meditatie, massage e.a. zijn Yin en Yang te beïnvloeden en te harmoniseren.

Yin heeft meer te doen met de aarde. Yang meer met de Hemel. Yin brengt yang voort. Yang prikkelt het Yin, brengt het in beweging. Worden de 2 gescheiden, dan stijgt het Yang weer op naar de Hemel en het Yin keert terug naar de aarde.

Kijk naar water (Yin). Zolang er een minimum aan energie (Yang) is, blijft het vloeibaar, maar onttrekt men die warmte aan het water (vriezen), dan verhardt het tot ijs. Hierdoor is de kringloop tussen Yin en Yang onderbroken. Het water stroomt niet meer. Deze kringloop komt pas weer op gang, zodra de warmte op het ijs inwerkt en het weer in beweging komt (dooi).

De helft van onze organen zijn meer Yin (longen, nieren, lever, hart, milt en kringloop, een soort energetische hulpbron van het hart), de andere helft is meer Yang (dikke darm, blaas, galblaas – dunne darm, maag en drieverwarmer, een soort energetische hulpbron van de kringloop).

Elke orgaan functie kent zijn eigen meridiaan. Vergelijk je nu de organen met de meridianen, dan zijn de organen, met zijn allen, meer Yin en de meridianen meer Yang. Net zoals bij de organen zijn de meridianen ook voor de helft Yang en voor de helft Yin. Yin Yang is dus niet absoluut, maar moet betrekkelijk worden bezien.

Een berg bijvoorbeeld is meer Yin (onbeweeglijk, hard), maar de berghelling in de zon is de meer Yange kant. Echter 6 tot 8 uur later is dat juist de andere berghelling door het draaien van de zon. De verhouding Yin Yang is dus steeds aan verandering onderhevig. Yin Yang betekenen aanvulling zowel als tegenstelling en ook uitwisseling.