Dossier Vitamine D: Vitaminie D en Silicium


Vooral van de Engelse ziekte is Vitamine D bekend geworden. Gekenmerkt door groei afwijkingen in het skelet. Bekend zijn vit. D-2 en D-3. Vitamine D3 is de natuurlijke vorm (Cholecalciferol). Deze vorm wordt onder invloed van zonlicht in de huid geproduceerd. Vitamine D2 wordt gevormd door plantenolie te bestralen (Ergocalciferol).

Eerst wat feitjes/wat effecten

Vitamine D heeft effecten op meerdere hormonen (aanmaak ACTH, remmen FSH, stimuleert LH, vertraagd afgifte TSH, invloed via Parate hormoon op calciumspiegel in bloed, remmend op prolactine PIF, vorming GH, aanmaak MSHRF, remmend op melatonine, verminderen Dopamine, effect op Acetylcholine etc. etc.).

  • ACTH: Adrenocorticotroop hormoon.
  • FSH: Follikel stimulerend hormoon LH: Luteïniserend hormoon
  • TSH Thyroïd Stimulerend Hormoon
  • PIF Prolactine Inhibiting Factor
  • GH Groeihormoon
  • MSHRF Melanocyt Stimulating Hormone Releasing Factor

Er zijn effecten op de bijnieren, de nieren, de alvleesklier, op aminozuren, de bloedvorming en bloedstolling. Effect op urinezuurspiegel, enzymen als Co-enzym Q10, de lever, het immuunsysteem door aanmaak B-lymfocyten. Ook verhoging interferon.

Gunstige invloed op uitscheiding maagzuur en octacosanol. Geeft bescherming maagwand tegen agressieve zouten en zuren.

Belangrijk effect op DNA en RNA i.v.m. de overdracht van informatie. Vitamine D helpt bij de transcriptie: de eerste stap in het “aflezen” van de genen, waarbij de informatie in DNA wordt omgeschreven in RNA.

De Darmen

Vitamine D stimuleert de groei van colibacterie in de darm en remt de candida schimmel. Dit zijn 2 voorbeelden van een grote verscheidenheid aan micro-organismen, die normaal een ecologisch evenwicht vormen, een harmonie. De voornaamste functie van de dikke darm is het indikken (door terugnemen van water en zouten). Geestelijk gezien staat water voor emoties en gevoelens. Zouten staan voor bewustwordingsprocessen. In de dikke darm komt het verwerkte voedsel dus nog een keer in beeld. Omdat emoties verwerkt worden in de 3e chakra, de zonnevlecht is dit merkbaar in de verteringsprocessen in de dikke darm, want die doorkruist dit gebied. Buikpijn, krampen, maar ook schimmel infecties hebben veel te maken met verwerken van emoties. Vitamine D en SILICIUM zijn stoffen die in de dikke darm werkzaam zijn. Vitamine D is de basis voor de (Yange) colibacterie en silicium voor de (Yinne) candidaschimmel. Wanneer je in staat bent een emotionele balans te vinden, dan zie je dit terug in de dikke darm. Beide (Vitamine D en Silicium) zijn dan in een goed ecologisch evenwicht.

Ruim 27.000 onderzoeken zijn er geweest die iets zeggen over tekort aan Vitamine D. De belangrijkste symptomen:

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.

Verder is vitamine D van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert.

Zonnebrand olie kan de vorming van Vitamine D volledig blokkeren. Klachten als ontstekingsprocessen, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn reageren goed op Vitamine D

Silicium

Silicium is het zusje van Vitamine D. Het werkt in hetzelfde gebied als Vitamine D, maar meer tegengesteld. Soms ook juist ondersteunend zoals bij de stevigheid van botten, kiezen, tanden en nagels.

Beide hebben een effect op het zien, op de ogen. Vitamine D activeert de kegeltjeslaag in het netvlies, ontspant de spieren en verstevigt de lens. Silicium activeert de staafjes in het netvlies. De kegeltjes hebben effect op de kleurwaarneming en de lichtgevoeligheid is afhankelijk van de staafjes en dus meer van silicium. Aanmaak traanvocht staat ook onder de invloed van Silicium.

Tekort silicium kan duizeligheid, zuurbranden, opgeblazen gespannen buik, darmgassen en gewrichtspijnen geven.

Vitamine D vind je vooral in boter, pinda’s, pompoen, volvette kaas en verder ook in: volle melk, zonnebloempitten, geitenmelk, geitenkaas, olijven, sesamzaad, groene erwten, sinaasappelen, mandarijnen, notenolie, avocado, honing, linzen en notenolie.

Silicium zie je terug in: selderij, uien, knoflook, prei, gierst en rode bieten. Verder ook in: pastinaak, radijs, appelen, asperges, aardbeien, molsla, bloemkool, meloen, pompoen, kersen, spinazie, tomaten, abrikozen, koolrabi, vijgen, wortelen, champignons, avocado, rode kool, aardappelen, banaan, komkommer, groene erwten, bosbessen, tarwe, citroenen, savooie kool, maïs, druiven, artisjok, amandelen, sla, rijst, walnoten, mierikswortel, zonebloempitten, koolraap, paardenstaart en b.v. bamboe.

Chakrawerking

Vitamine D werkt vooral op en via het derde Chakra. Het derde chakra heeft veel te maken met de ogen, maar ook met gevoelsmatige waarnemingen. Ook de kracht en het vermogen om te staan voor wie je voelt dat je bent en goed te weten wat je wilt. Volgens Chinese Geneeskunde is er een sterk verband met creativiteit, beslissen en volhouden. Silicium werkt vooral via en op het 6e chakra, het geestesoog. Vanuit onze ideeën kunnen we van hieruit de kracht vinden dit ook vorm te geven. Harmonie Vitamine D en Silicium geeft een zelfbewuste houding om keuzes te kunnen maken en te werken richting een gesteld doel.