Chinese kruidengeneeskunde


kruidenGinseng is wel het meest bekende kruid van de Chinese Geneeskunde. Zo is aspirine misschien wel het bekendste medicijn van de Reguliere Geneeskunde. Ginseng kun je niet zomaar overal voor gebruiken. Het versterkt de originele energie, ondersteunt de long energie, versterkt het centrum, doet de vloeistoffen toenemen en geeft rust. Werkt bij extreme vermoeidheid verminderde ademhaling, zweten, koude ledematen, verminderde eetlust, diarree, hartkloppingen, rusteloosheid, e.a., dus voor een leek niet zo handig om te proberen. Mensen gebruiken al eeuwen lang kruiden, gewoon als voeding, maar ook om aandoeningen te helpen genezen. Ruim 3000 jaar voor Christus werden in China al kruiden gebruikt als therapievorm. In China is een enorme ervaring opgebouwd. Door de Chinese geschiedenis heen zijn duizenden boeken geschreven waarin beschreven wordt hoe te behandelen met kruiden. Om te weten wat voor een cliënt de beste kruiden zijn wordt begonnen met een vraaggesprek.

Het vraaggesprek/onderzoek.

De kruidenspecialist (In Nederland Herbalist of Fytotherapeut) stelt vragen over o.a. de spijsvertering, hart en circulatie, de uitscheiding, de ademhaling, de huid, de zintuigen etc. Ook wil hij weten of door onderzoek dingen aan het licht zijn gekomen van bv. een lage HB (te kort rode bloedcellen) of tekort witte bloedcellen, tekort bloedplaatjes, aanwezigheid van bacteriën, virussen, parasieten of protozoën of men behandeld wordt met Chemo of bestraling, hoe de algehele weerstand is, de menstruatie etc. Verder worden vragenlijsten meegeven of ter plekke ingevuld. Onderdelen van het onderzoek zijn ook de pols- en tongdiagnose.

Pols en tong diagnose.

Bij de polsdiagnose wordt op 3 plaatsen de pols gevoeld, wat informatie geeft omtrent de functie van de 5 onderste cakra’s. De cakra’s zijn energiecentra die informatie doorgeven naar de organen, klieren, gewrichten, zintuigen, ja naar al onze cellen. Van groot belang voor de gezondheid dus en kruiden (ook biologisch-dynamische voeding) kan helpen die informatie stroom op gang te houden of te verbeteren. De informatie vanuit de pols wordt gelegd naast de informatie van het vraaggesprek en kan nog gevolgd worden door de tongdiagnose. Op onze tong is ons lichaam in het klein terug te herkennen, bovendien geeft de kleur, de dikte van de tong en het tongbeslag wat aan over onze klachten.

De kruiden zelf.

In China worden de ruwe kruiden meegegeven (dus stukjes wortel, stam, takjes en blaadjes). Mensen gaan daar thee van zetten tot drie keer per dag of vaker en drinken die thee als therapie. In de Verenigde Staten kwam men er in de China Towns al snel achter, dat Westerse mensen dit niet lang volhielden. Kruiden worden hier gegeven in poedervorm, capsule of tabletvorm of in een vloeibare vorm de zogenoemde hydrofiel/concentraat. Onderzocht is hoeveel er moet worden ingenomen om hetzelfde resultaat te krijgen of beter in vergelijking met thee. Binnen de Chinese Geneeskunde werkt men zeer, zeer zelden met één kruid. De behandeling bestaat uit het geven van meerdere kruiden die dan als module of formule worden gegeven. Bij een module moeten er nog andere kruiden worden toegevoegd om het te laten werken. Er zijn modules antiviraal, anti – bacterieel, anti – parasitair, versterkend en opbouwend voor elke bloedcel, opbouwend bij zaadcellen tekort etc. De formule wordt altijd aangepast aan de cliënt met al zijn symptomen. Het is dus een TOTAAL-THERAPIE, vandaar dat er meerdere kruiden in een formule worden gedaan vanwege de verschillende werkingen van al die kruiden. Zelfs seizoenen spelen een rol net als leeftijd en zwangerschap wat voor kruiden kunnen worden gegeven. Gedane onderzoeken wereldwijd naar de effecten van Chinese Kruiden worden meegenomen in de behandel strategie. Enkele bekende algemene kruidenformules zijn:

 • Acorus Tabletsals basisformule. Hij wordt bij kinderen toegepast (met diverse toevoegingen afhankelijk van de klachten) bij ADHD, Astma, Hoofdpijn, Slaapproblemen, e.a.
 • ADAPTOFLEX werkt zeer goed bij stress . Russisch onderzoek gaf aan dat dit uitstekend werkt als adaptogeen. Testen toonden verbeterd uithoudings –vermogen, toegenomen accuratesse, verbetering gezichtsvermogen, vergrote weerstand tegen infecties, en versneld herstel bloedbeeld bij donoren.
 • ALISMA 16 is bijvoorbeeld goed bij oedeem en
 • XANTHIUM 12 bij allergie en hooikoorts.
 • Mogelijk is de meest gebruikte wel de formule JADE SCREEN TABLETS die preventief kan worden ingezet bij griep en verkoudheid.

Aangetoond is dat op tijd innemen van de kruiden, de virussen buiten de cel kan houden en verwijderen. Dat betekent binnen 24 uur na het begin moment van die klacht. Het moment dat je “kou vat”, om het maar in begrijpelijk Nederlands te zeggen. Dit voel je als een rilling of licht hoofdpijn, lichte prikkeling in je keel, wat zweten, iets minder trek, wat lichte vermoeidheid, geen zin dingen te doen, terwijl dit dan anders is als normaal. Ook is er een brandwonden crème. Wordt dit op de plek gedaan dan is er eerst enkele minuten pijn vanwege die hitte die er in is gegaan. De crème blijft een nacht zitten en de volgende dag zie je niets, volkomen genezen. De hitte verlaat het lichaam, terwijl bij koud water de hitte het lichaam in gaat! SKI1306X tabletten zijn bewezen even sterk als NSAID of diclofenac te zijn bij pijn, artrose en reuma. Erg belangrijk zijn de formules Chemo – Support en Radio – Support die naast Chemo therapie of Radio therapie zouden moeten worden gegeven in alle situaties.

Onderzoek.

o.a. Het Sloan Kettering Memorial in New York, Het Jiangsu College of New Medicine, Prof van Baak en ook Dr. Maimon doen al jaren onderzoek hiernaar en tonen aan dat de bloedwaarden verbeteren, de tumoren sneller verdwijnen, er minder remissies optreden en mensen veel minder tot geen bijwerkingen hebben. Bovendien is aangetoond dat het ook nog eens ruim dertien duizend dollar per cliënt goedkoper is. Aan de Universiteit van Utrecht werd een studie verricht bij 249 mensen met artrose aan de knie, waarbij SKI1306X even goed hielp als diclofenac.

Interacties medicijnen en kruiden

Gebruikt U medicijnen dan is dit van belang bij het gebruik van kruiden. De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) doet continue onderzoek omtrent de veiligheid van kruiden. Zie lijstje hieronder: Van boven af volgt een steeds beter effect met steeds minder bijwerkingen!!!

Type combinatie effect/resultaat.

 • Meerdere medicijnen     Van minder comfortabel tot levens bedreigend.
 • Medicijnen en kruiden        Medicijn en zelf kruiden erbij nemen. Niet veilig vanwege interactie.
 • Eén Medicijn                     Milde of sterke bijwerkingen
 • Een enkel kruid                  Lichte bijwerkingen mogelijk.
 • Meerdere westerse             Indien zelf gedaan door
 • kruiden samen                   personenzonder kennis van de effecten.
 • Medicijn en kruidenform.    Gaat goed. Bijwerking medicijn weg.
 • Chinese formule met          Gaat goed indien
 • Westers kruid                    gebaseerd op kennis en traditie T.C.M.
 • Persoons gebonden          Gebaseerd op traditie Chinese formule en onderzoek geeft geen bijwerkingen.

Dosis en duur behandeling

Afhankelijk van klacht.

 

www.infofyto.nl(NVF)

 

www.wimvoorbij.nl
voorbijwjam@hotmail.com