De behandeling


Pentekening: www.atelierharmen.com

Pentekening: www.atelierharmen.com

Eigenlijk zijn er vier mogelijkheden om te behandelen. Je kunt naar een dokter gaan wanneer je wat hebt, maar je kunt ook gaan wanneer je gezond wilt blijven. In het laatste geval heb je een complementaire of alternatieve behandelaar nodig, die totaal therapie beheerst. Het is op de volgende manier in te delen. Mensen komen meestal curatief maar blijven ook vaak komen vanwege de mogelijkheden voor behandeling bij gezondheid en bewustzijn.

Curatief:   Dit betekent een behandeling die gericht is op klachten, ziekten en of symptomen.

Preventief: Dit betekent behandelen met de bedoeling klachten, ziekten en symptomen te voorkomen.

Gezondheid:  Hier gaan we uit van gezondheid. Dit is mentaal gezien veel positiever gedacht, dan uitgaan van preventie. Bij preventie noem je nog de woorden ziekte, klachten en symptomen. Bij gezondheid ben je gezond en is de behandeling gericht op gezond blijven.

Bewustzijn:  De hoogste graad van behandelen is komen tot een groter bewustzijn. Wanneer je echt bewust bent van alle zaken die voor jou gunstig zijn voor je gezondheid en van alle zaken die voor jou ongunstig zijn voor je gezondheid, dan kun je spreken van bewustzijn. Je kunt daarna zelf beslissen of je meer de zaken volgt die gunstig zijn voor je gezondheid of toch af en toe de ongunstige. Je weet, wanneer je ongunstige dingen doet, dat je er last van kunt krijgen. Je bent je er bewust van. Dit betekent niet dat je alleen maar gunstige, positieve dingen doet, maar je gaat wel meer de consequenties zien van je handelen.

De praktijk

Wanneer we met de auto naar de garage gaan is dat meestal preventief. Het is tijd voor een beurt en we voorkomen dan problemen. Met ons lichaam zou het net zo moeten zijn. Behandelen wanneer we ons (nog) goed voelen. Na de eerste fase, curatief en preventief is behandelen geïndiceerd in de fase gezondheid en bewustzijn. Kijk je naar Amerika, naar de Esoteric Acupuncture, dan wordt behandeld om gezond te blijven. Hiervoor is nodig: een stukje bewustzijn waarvoor in de praktijk aansluitend aan de behandelingen korte lessen worden gegeven over de invloeden op die gezondheid.

Stappenplan

 • Waarom roken we nog? Of waarom zouden we nog meeroken? Roken sloopt eerst het etherisch lichaam, dit zien we niet.
 • Waarom eten we nog dierlijke producten? Door dierlijke producten wordt de energie bij de onderste cakra’s verstoord of zelfs geblokkeerd.
 • Waarom drinken we nog alcohol? Alcohol sluit de bovenste cakra. Informatie kan niet ‘binnenkomen’.
 • Waarom gebruiken we draadloze toestellen en apparaten (mobieltjes, Dect telefoon, TomTom, RIFD, UMTS, hoogspanningskabels)? Ons Energielichaam wordt gestoord, maar ook het bloed en het centraal en perifeer zenuwstelsel.
 • Waarom gebruiken we witte suiker, genetisch gemanipuleerde ‘voeding’ en verkeerde E-nummers? Het geeft storingen binnen het gehele energie lichaam en bij alle cakra’s. Eet groenten, vers fruit, noten en graanproducten.
 • Waarom niet mediteren? Hierdoor herstel je de cakra werking en informatiestroom. Je veranderd je trilling en blijft meer in harmonie met de Kosmos en jezelf. Je wordt baas over je gedachten en emoties en krijgt bescherming tegen negatieve invloeden van buiten af.
 • Waarom gaan we niet minstens een ½ uur tot 1 uur bewegen per dag!
 • Waarom gaan we naar disco’s met verkeerd geluid. Geluid verbrijzeld het etherisch lichaam.
 • Waarom blijven we niet altijd knokken tot we werk vinden wat bij ons past.
 • Wanneer werk je hobby is heb je geen vakantie nodig! Niet passend werk belast enkele cakra’s.
 • Waarom leven we niet meer met de natuurlijke cycli en houden we geen balans met liggen, zitten, staan, lopen en denken.
 • Waarom lezen we over gezondheid en luisteren we over zaken betreffende gezondheid, maar doen we niets of te weinig.

Bewust zijn van de voordelen en de nadelen. Bovenstaand zijn stappen naar gezondheid. Mogelijk kan elk half jaar een volgende stap worden gezet, misschien wel elke 3 maanden?

De lessen, de cursus.

Tijdens de lessen komen genoemde zaken aan de orde. In het kort dus de dingen die schade kunnen geven, waarbij iedereen uiteindelijk zijn eigen rijtje maakt van de dingen die voor hem of haar schadelijk zijn. Er zijn enkele algemene zaken, maar ook veel individueel schadelijke dingen. Verschillende leefomgeving, verschillen in werkomgeving, verschillen in constitutie,  hobby, sport en smaak, maken die verschillende rijtjes.

Ook de zaken die juist gunstig inwerken op onze gezondheid zijn weer in te delen in algemene zaken en individueel verschillende zaken. Uitleg wordt gegeven wat dingen doen op ons energie lichaam. Wanneer dit de werking van ons energie lichaam verstoord, dan werkt dat direct door naar ons fysiek lichaam. Het aangrijpingspunt voor de Reguliere Geneeskunde is dat fysieke lichaam. De oorzaken liggen echter (helaas) in de energie lichamen. Hoe dat zit en wat je daar zelf mee kunt wordt ook duidelijk in de cursus.

Mensen die een behandeling kiezen vanuit Gezondheid en Bewustzijn hebben in het eerste en mogelijk tweede jaar enkele cursussen nodig. Behandelen vanuit gezondheid houdt in dat men zelf vooral zaken uit het positieve rijtje gaat doen en bewust is waarom.

Mijn positief rijtje.

 • ’s Morgens doe ik een korte meditatie om verbinding te maken. Effect is dat de chakra’s één lijn vormen. Verbinding met de zevende chakra komt niet zo maar tot stand.
 • Tijdens behandelingen blijft die verbinding aanwezig, waardoor ik niet mijn eigen energie aanspreek of verlies. Dit is ook prettig voor degene die behandeld wordt. Eventuele negatieve energie die ik bij me heb wordt dan niet doorgegeven.
 • Vanaf 1977/1978 zijn we thuis bezig te ontdekken wat goede voeding betekent. Biodynamisch is nu het toverwoord om meerdere redenen. De voedingswaarde, de ‘aura’ van de voeding, de manier van bereiden, kauwen, het merk DEMETER en EKO, seizoens gericht e.a.
 • Bewegen betekent voor mij hardlopen, eventueel schaatsen, soms fietsen en wandelen. Het liefst ontspannen interval voor mij. Het is voor iedereen individueel verschillend.
 • Hobby’s, kleinkinderen en studie is voor mij plezier maken. Belangrijk om je goed te voelen.
 • Slapen op tijd en voldoende is vooral goed tussen 23.00 uur en 03.00 uur (zomertijd 12.00 uur en 04.00 uur) omdat ons lichaam dan tijdens het slapen energie kan maken. Niet op andere tijden.