Vitamine E verlaagt grieprisico bij ouderen


Ouderen kunnen het risico op longontsteking en griep verminderen door extra vitamine E te slikken. Een inname van 50 mg vitamine E per dag verlaagt het risico met wel 72 procent, vooral als u gerookt hebt. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die het voordeel daarvan ontdekte bij oudere mannen die onlangs gestopt waren met roken. Het kan zijn dat dezelfde beschermende effecten gelden voor niet-rokers, hoewel de onderzoekers van de Universiteit van Helsinki zeggen dat ze daar nog geen bewijs voor hebben. Het slikken van vitamine E-supplementen leverde het meeste voordeel op bij mannen die op latere leeftijd waren gaan roken. Maar het leek geen bescherming te bieden bij degenen die voor hun 21e al waren gaan roken. Onder de 7469 mannen die aan het onderzoek deelnamen daalde het aantal gevallen van longontsteking echter in totaal met 72 procent, of ze nu rookten of waren gestopt en wel of geen lichaamsbeweging hadden, ontdekten de onderzoekers.

Homeopathische griepvaccins zijn effectief

Tien homeopathische griepvaccins zijn door de gezondheidsautoriteiten in Canada vrijgegeven voor gebruik. In Canada groeit de lijst van toegelaten homeopathische vaccins gestaag; er zijn er al voor polio, voor mazelen en voor kinkhoest. Al deze vaccins zijn zodanig getest dat aannemelijk is dat ze ‘veilig en effectief zijn indien volgens de instructies op de bijsluiter gebruikt’. De recentste licenties zijn toegewezen aan een serie homeopathische griepvaccins genaamd Influenzinum. Ze worden door verschillende bedrijven gefabriceerd, onder andere door BJ Pharmaceutical, Boiron en Homeocan.

Het Canadese besluit heeft veel kritiek gekregen van de lobby voor de farmaceutische industrie, bestaande uit sceptici die kwakzalverij willen bestrijden. De kritiek wordt geleid door Lloyd Oppel, voorzitter van de Raad voor de Bevordering van de Gezondheid van de British Columbia Medical Association. Volgens zijn zeggen bevatten echte vaccins weliswaar ook lage doses van een virus ter voorkoming van ziekte, maar homeopathische preparaten zijn zo verdund dat nauwelijks een molecuul overblijft.

Jaarlijks griepvaccin niet goed voor kinderen

Kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten eigenlijk ieder jaar een griepprik krijgen, maar dat vaccin kan hen juist vatbaarder maken voor gevaarlijkere virussen en epidemieën. Het standaardgriepvaccin verzwakt hun immuunsysteem namelijk nog meer. Dat doet het door verstoring van de productie van killer-T-cellen, die onderdeel zijn van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen virussen.

Aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben wetenschappers ontdekt dat het T-celgehalte veel hoger is bij kinderen die de jaarlijkse griepprik niet hebben gekregen. Zij vrezen dat deze standaardinenting met het griepvaccin een generatie van kinderen creëert die alleen maar vatbaarder is voor steeds virulentere griepuitbraken en -pandemieën.

Griepprik beschermt ouderen ook niet

De griepprik voor oudere mensen is veel minder effectief dan artsen en overheden ons graag vertellen, zo blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens. Tot wel 50 procent van alle sterfgevallen aan influenza en longontsteking onder ouderen treedt op ondanks de griepprik. Momenteel presenteren de gezondheidsoverheden de jaarlijkse griepprik als iets wat elke oudere zou moeten krijgen, terwijl er vrijwel geen bewijzen zijn die deze overoptimistische opvatting ondersteunen. De Cochrane Vaccines Field Group maakte artsen er voor het eerst attent op dat de standaardgriepprik niet effectief is na de ontdekking dat hij veel sterfgevallen door griep of longontsteking niet had voorkomen. Desondanks zijn de overheden miljoenen blijven uitgeven aan de ineffectieve vaccinatie en zijn ze het publiek blijven misleiden. De enige manier om die praktijken eens en voor altijd te stoppen is onder ouderen goed opgezette trials op te zetten, maar de onderzoekers vrezen dat niemand dat wil doen.

2009: Griepvaccin ternauwernood gestopt

Dankzij een toevallige ontdekking is het afgelopen seizoen een pandemie van vogelgriep in Europa voorkomen. Er bleek een grote partij griepvaccins, bedoeld voor verspreiding in achttien Europese landen, besmet te zijn met het levende virus van de levensgevaarlijke vogelgriep. Als die besmetting niet op tijd ontdekt was, hadden de vaccins een pandemie van vogelgriep kunnen veroorzaken waarbij honderdduizenden mensen om het leven waren gekomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt momenteel de Oostenrijkse onderzoeksinstelling van het farmaceutische bedrijf Baxter International, waar de vervuiling is opgetreden. Baxter heeft bevestigd dat de partij het levende H5N1-virus bevatte dat vogelgriep veroorzaakt.

  • Voedingssupplementen Hoge doses vitamine C
  • Homeopathie Mimosa pudica, zowel de D3- als de D6-potentie en Galphimia glauca.
  • Homeopathische combinatietherapie.
  • Oosterse medicijnen Cang er zi en Chuan xin lian (Andrographis paniculata)
  • Acupressuur Zelfmassage
  • Sauna een à tweemaal per week
  • Gematigde lichaamsbeweging
  • Traditionele Europese volksremedies goeie ouwe stoombad

Dossier vaccinaties: Een prikkie tegen een prijs

Onze intensieve vaccinatieprogramma’s, inclusief middelen met menselijk DNA, kunnen de oorzaak zijn van babysterfte en van het groeiende aantal kinderen met autisme, ADHD en astma.

Vóór hun eerste verjaardag krijgen Amerikaanse en Nederlandse baby’s maar liefst 26 inentingen. Beide landen hebben het meest intensieve vaccinatieprogramma ter wereld. In geen van de ontwikkelde landen is de kans zo klein dat een baby die eerste verjaardag haalt als in Amerika. Over Nederland kan dat gelukkig niet gezegd worden, maar wel is dit patroon in een onderzoek gevonden voor elk land met een intensief vaccinatieprogramma. Daaruit werd een direct verband opgemaakt tussen het aantal prikken in het eerste levensjaar en het sterftecijfer onder baby’s.

In het bedoelde, grootschalige onderzoek blijkt Amerika de hoogste babysterfte te hebben van de 34 onderzochte landen. Nederland en België zijn in dat onderzoek niet opgenomen, maar hanteren wel een vergelijkbaar aantal inentingen in hun rijksvaccinatieprogramma (24 à 26 in het eerste levensjaar). Van de 1000 baby’s sterven er in Amerika 6,22 (in Nederland 4,59) vóór de leeftijd van een jaar. Jaarlijks worden er zo’n 4 miljoen baby’s geboren in Amerika: daarvan sterven er dus 24.800 voor hun eerste verjaardag. Veel van die sterfgevallen zouden het gevolg kunnen zijn van overvaccinatie.