Stress


Omgaan met stress in deze tijd

stress1Op het plaatje is goed te zien hoe stress kan verlopen. Eerst is er door een te lage eigen weerstand tegen stress een ALARMFASE. Deze duurt kort en gaat over in een fase waarin de weerstand van ons lichaam groter wordt. Je gaat er tegen in en er komt o.a. meer cortisol vrij. Dit is de WEERSTANDSFASE. Lukt het niet om te herstellen van de stress, dan is de energie van het lichaam op een gegeven moment uitgeput en ben je in de UITPUTTINGSFASE aangeland. Wanneer dit lang duurt ontstaan burn-out – depressie – hoofdpijn – spierpijnklachten – slaap problemen en andere klachten. Ook daar is weer wat op bedacht. U heeft nu post traumatische stress. Oplossing: leren omgaan met stress (stressmanagement). Ja was het maar zo simpel. Klacht en oplossing.

Wanneer er stresserende factoren zijn (van fysische, psychische, biologische of chemische aard!) dan is er een respons in het hypothalamo-hypofysaire systeem. De gevolgen zijn voor de afhankelijke endocriene klieren, vooral de bijnieren. Selye schreef er een boek over. Stress is volgens hem een specifiek syndroom dat zich manifesteert als het geheel van niet-specifieke reacties van het biologisch systeem. De beschavingsziekten in onze maatschappij duiden op een te hoog stress niveau, wat destructief werkt. Stress verminderen of voorkomen blijkt heel moeilijk, maar ons lichaam beter wapenen tegen stress kan nog wel.

Adaptogenen

Als wapen tegen stress gebruikt ons lichaam adaptogenen, stofjes die ons helpen aan te passen aan stress. In Rusland zocht men naar natuurlijke alternatieven tegen stress. De Reguliere Geneeskunde heeft slechts synthetische middelen met veel bijwerkingen die de uitputtingsfase nou net niet kan gebruiken. Men vond een aantal Chinese kruiden, vanouds bekend uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Een eerste kruid wat men ontdekte was Eleutherococcus senticosus, een kruid lijkend op ginseng maar veel goedkoper. Uit onderzoek bleek verbetering van het uithoudingsvermogen van atleten, betere precisie bij arbeiders, verbetering gezichts vermogen en vergrote weerstand tegen infecties. Ook het bloedbeeld van donoren herstelde sneller. Na invoer in Rusland bleek dat de adaptogene werking zeer groot was. Het verminderde metastasering, had gunstige invloed op atherosclerose en diabetes, het verminderde de gevolgen van straling op het bloed en bracht duidelijke verbetering bij een aantal huidziekten. Op psychisch terrein bleek gunstig effect bij neurasthenie, neurosen, psychosen etc. De stoffen die adaptogene werking geven zijn de zgn. triterpenoïde saponines. Ze oefenen een directe werking uit op het hypothalamo –hypofysaire systeem. Gevolgen:  effect op het gemoed, stemmingen, levenslust, zintuigfuncties.

Het tweede “kruid” werd door de Russische onderzoekers in de bossen gevonden, waar Eleutherococcus groeit. Het Sikka-hert at veel eleuthero en het jonge nog niet verbeende gewei van dat hert, wat hij af stootte, werd toegevoegd aan de formule anti stress. Het werkte bij veroudering, algemene zwakte, duizeligheid, rug- en knie pijn en slechte wondheling. Een geweldig middel met adaptogene eigenschappen.

Bij onderzoek blijkt het middel de secretie van het LH hormoon te stimuleren. Ook heeft het een soort ACTH achtige werking (ACTH is een hypofyse hormoon.)

Beide kruiden versterken het immuun systeem, zowel op de korte termijn (binnen 10 tot 30 minuten) als de lange termijn.  Het Sikka-hert is een beschermde diersoort, dus slechts de afgeworpen geweien kunnen worden benut. Men gebruikt nu ook de afgeworpen geweien van rendieren.

Het derde kruid dat wordt gebruikt is schizandra. Het kruid met de vijf smaken.  Het versterkt longen en nieren en voorkomt het verlies van lichaams vloeistoffen. Het verscherpt het gezicht en gehoor en heeft een kalmerend effect. Het werkt ook als slaapmiddel. (maakt de slaap dieper maar de behoefte aan slaap korter!). Schizandra versterkt de activiteit van Eleuthero. Schizandra bevat een groot gehalte aan organische zuren, sporenelementen en vitamine C. Ook biokatalysatoren van het enzym systeem uit de citraat-cyclus in de mitochondriën. In het menselijk lichaam zijn de cellen van de lever en het hart het rijkst aan mitochondriën. Hiermee is de cardiotonische activiteit van schizandra verklaard. (effect op hart/circulatie). De bijnier is het rijkst aan Vitamine C en stress gevoelige situaties verslinden vitamine C.

Bij hepatitis en levercirrose wordt schizandra ingezet naast de reguliere medicatie. Het is zo’n goed anti-stress middel dat het ook wordt gebruikt bij moeilijk te genezen wonden, chronische maagontsteking, bacteriële dysenterie en HOGE BLOEDDRUK. Zelfs bij zeeziekte en bevriezing is het in Japan met succes toegepast.

Reactie van stress. De cakra’s niet meer op één lijn. Extra blokkades en een kleiner etherisch lichaam.

Reactie van stress. De cakra’s niet meer op één lijn. Extra blokkades en een kleiner etherisch lichaam.

Het vierde kruid is Lycium. Chinezen hebben dat er bij gedaan om zijn balancerende werking. Het werkt ook als adaptogeen. Het verlaagt het bloedsuiker  gehalte en verhoogt het glycogeen gehalte van de lever. Het omgekeerde effect van het stress hormoon adrenaline dus! Het kruid bevorderd het herstel van lever weefsel. Lycium is vooral toegevoegd vanwege zijn YIN opbouwend effect. De eerste drie kruiden zijn alle YANG.

ADAPTOFLEX wordt de formule genoemd. Hao-neng Shi-ying pian of “vlotte aanpassing”. De helft van de formule bestaat uit Eleuthero-ginseng (of Eleuthero-coccus).

Een mooi antwoord op stress, waarbij de Chinezen weer naar 2 kanten kijken. De stress factoren die ons lichaam belasten die probeer je te vermijden of te verminderen en daarnaast versterk je het lichaam zeer gericht met kruiden die het aanpassingsvermogen van ons lichaam tegen stress verhoogd of hersteld.

Positieve en negatieve stress.

Voor sommige mensen is het een uitdaging om wat te presteren. (studie, sport, werk) Na het volbrengen ervan nemen ze tijd om te ontspannen. Wanneer je niet kunt herstellen van een stress volle periode dan raken je energie voorraden uitgeput wat ziekte tot gevolg kan hebben. Dat is nou negatieve stress. Eigenlijk gaat het erom veranderingen aan te kunnen.

Verdere actie tegen stress.

  • Blijf baas over je werk. Neem pauzes en vakanties en voldoende rust.
  • Deel uw tijd goed in. Werk kleine dingen eerst af en voorkom dat u de bomen door het bos niet meer ziet.
  • Zorg voor gezonde leef gewoontes. Geen sigaretten, alcohol en drugs. Ze geven even het idee tegen stress te helpen, maar doen het niet. Niet te veel koffie en geen suiker.
  • Bewegen. Uw uithoudingsvermogen wordt beter en daarmee uw belastbaarheid.
  • Neem Biologisch Dynamische voeding dat is betervoor uw gezondheid.
  • Zorg voor hobby’s en mediteer. Emotie en gedachten veroorzaken de meeste schade.
  • Doe elke dag iets wat je erg leuk of mooi vind. Je kunt hier naar uitkijken, wat blij maakt. Blijheid zorgt ervoor dat cakra’s harmoniseren.

Esoterische Acupunctuur en gerichte meditatie in combinatie met Esoterische Acupunctuur helpen de cakra’s weer in harmonie komen.

www.wimvoorbij.nl   voorbijwjam@hotmail.com