Informatiefolder Ziek worden – Beter worden

ziekbeter1Regulier is bekend dat een virus of een bacterie ervoor kan zorgen dat we ziek worden. Het verschil tussen een virus en bacterie is o.a. de bouw en de manier van vermeerdering. Virussen maken gebruik van onze eigen stofwisseling waardoor antibiotica er helemaal geen vat op hebben.

Virussen
Ze zijn heel klein, 20 tot 300 nanometer lang. Een virus is eigenlijk een hoeveelheid erfelijk materiaal (DNA of RNA). Virussen hebben specifieke eigenschappen. Zo kunnen ze soms alleen een bloedcel in of een long cel. Ook kunnen ze samenklontering van cellen veroorzaken. Virussen passen zich ook snel aan. Zo is een steeds terug kerende griep te verklaren. Het virus veranderd bijvoorbeeld iets van vorm en onze weerstand moet weer een ander antwoord geven op die (gemuteerde) virus.

Bacterie
bacterieZe zijn 0,0001 tot 0,0005mm lang. Er zijn heel veel nuttige bacteriën, maar ook veel schadelijke. Ze kunnen in vele vormen voorkomen. Kokken, spirillen en staafvorm zijn bekenden. Iedereen heeft wel van blauwalg of botulisme gehoord. Antibiotica kunnen soms werken.

Ons immuumsysteem
Hoe komt het, dat niet iedereen ziek wordt. Iedereen komt toch in aanraking met virussen en bacteriën. Gedachten en emoties hebben invloed op ons energielichaam. Wanneer er stress-verdriet-angst-woede of negatieve gedachten zijn, dan past ons energie lichaam zich als eerste aan, binnen de seconde. De cakra’s blijven dan niet op hun plaats. Cakra’s zijn verantwoordelijk voor de continue stroom van informatie naar alle klieren, organen en alle cellen in ons lichaam. Is die informatie gestoord dan kan bijvoorbeeld het immuunsysteem niet adequaat reageren op een virus of een bacterie. Om gezondheid te handhaven is harmonie met het Universum een eerste noodzaak. Vaak krijg je door een weerstandsdaling dat mensen kou vatten. De kou is aanleiding voor een virus of bacterie om te komen binnen wandelen.  Dus, de volgorde:

 • De gedachte of emotie
 • Minder informatie naar onze cellen
 • Minder functioneren van ’t immuunsysteem
 • Kou vatten
 • Het virus komt binnen.

De diepere oorzaken
Vóór de gedachte of de emotie ligt een oorzaak waarom we die gedachte hebben of waarom we zo reageren met die en die emotie. Diepere oorzaken liggen eigenlijk in ons onderbewustzijn.

Hoe los je dat probleem nu op
Behandeling richt zich op het versterken en ondersteunen van ons immuunsysteem. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen YIN en YANG, wat aangeeft dat je bijvoorbeeld gaat werken met koele kruiden of verwarmende kruiden.

Een typisch voorbeeld is de verkoudheid. In het begin ervaar je niezen, een loopneus, irritatie en soms lichte hoofdpijn, de afscheiding vanuit de neus is waterig. Dit is het stadium van kou. Er kan dan gewerkt worden met kruiden die verwarmen en een werking hebben ter hoogte van het hoofd. Individueel worden die kruiden aangevuld met kruiden die werken op bij komende klachten. Bijvoorbeeld verkoudheid en misselijkheid of een verkoudheid en koorts of een verkoudheid en diarree. De Chinese Geneeskunde kijkt naar alle symptomen en behandeld het geheel. De kruiden formule wordt dan aangepast, waarbij zelfs de constitutie een rol speelt.

In een later stadium krijg je vaak een vastzittende verkoudheid met weinig of gele afscheiding. Ook kan er een bloedneus zijn en pijn onder de ogen (de bijholtes) met de mogelijkheid van hoofdpijn. Als behandeling wordt nu gewerkt met koelende en bewegende kruiden, waardoor het “los” komt. Je kunt je voorstellen dat dit soms heen en weer blijft gaan, van loopneus naar vastzittend. Dan gebruik je de kruiden combinaties ook afwisselend. De ene keer meer YIN versterkend (koelend, voedend) en de andere keer meer YANG (verwarmend, bewegend).

Het probleem met antibiotica hier is dat een antibiotica zelf ook YIN of YANG is. Maar….. dit is niet bekend. In Japan is een onderzoek gedaan waarbij mensen 2 antibiotica’ s mee kregen naar huis en afhankelijk van de symptomen of het ene middel moesten nemen of het andere. Dit gaf een verbetering van ruim 80%, terwijl we in Nederland de 50% nog niet halen.

Wat doen we er tegen?
De natuurgeneeskunde denkt meer in versterken en herstellen van de eigen kracht. Het lichaam wordt wel vergeleken met een veld waarop alles in harmonie groeit. Zie je op dat veld madeliefjes verschijnen dan kun je op 2 manieren te werk gaan. Spuiten met een chemisch middel waardoor de madeliefjes kapot gaan of bedenken waarom ze er staan? Ze geven een tekort van calcium in de grond aan, dus kun je ook proberen dat aan te vullen en kijken of ze er volgend jaar niet staan. Bij een chemisch middel blijft het tekort en de tuin moet ook dat chemisch middel opruimen, dus dubbel ongeluk.

Bij kinkhoest hebben we last van het madeliefje ‘Bordella pertussis’ wat wordt behandeld met het chemisch middel claritromycine. Okay, maar denk eens aan het veld verhaal, dan zou ik het veld versterken met extra middelen om het zelf te doen en tevens met kruiden die het chemisch product weer snel weg werken. Dit kan naast de antibiotica’ s en penicillines Artsen kunnen daar geen bezwaar meer tegen maken. Wereldwijd zijn miljoenen mensen gestorven aan medicijnen, maar nog nooit aan kruiden. Door de farmaceutische industrie wordt niet goed omgegaan met nieuwe medicijnen. Het 4e fase onderzoek vind niet plaats, waardoor iedereen de kans loopt proef konijn te zijn in dat 4e fase onderzoek, zonder het te weten. Hier gaat veel mis.

Kruiden zijn van alle eeuwen. Veel kennis, veel ervaring en veilig.

Basis idee
Als preventie is het mogelijk een kruiden formule te nemen die de basis energieën, bekend binnen de Chinese Kruiden Geneeskunde, continue onderhoud. Tegenwoordig werken we vooral met de formule JADE SCREEN TABLETS. De formule bestaat uit: astragalus-siler-atractylodes-centipeda-houttuynia-glehnia en licorice. Individueel kunnen kruiden worden toegevoegd of veranderd afhankelijk van de eigen situatie.

Enkele voorbeelden

 • Houttuynia is een kruid met anti toxische eigenschappen werkend tegen infectie. Glehnia voedt de YIN krachten, die koelend en voedend zijn.
 • Centipeda kan slijm oplossend werken en allergische reacties verminderen.
 • Astragalus en Atractylodes hebben sterke actie op opbouwen van de weerstand. Licorice bouwt de energie op en
 • Siler verwarmd en verwijderd kou en wind.

Kruiden formules

 • Xanthium 12 is een formule tegen chronische allergische reacties zoals bij hooikoorts
 • Ginseng 6 is een voorbeeld bij chronische zwakte van de longen. Vaak vermoeid, dorst astmatisch, vaak ziek
 • Astragalus 10+ is om de weerstand te verbeteren en in te zetten bij herhaalde bronchitis klachten
 • Lapis 16 Preventie of behandelen acute ziekte als gewone verkoudheid, griep, oor ontsteking, bijholte ontsteking, huid en spijsverteringsstoornissen
 • Ilex 15 een formule voor griep met hoest.

Echte gezondheid
Door te werken met het onderbewustzijn ben je in staat echte oorzaken te bestrijden. Enkele therapie voorbeelden:

 • Regressie/Reïncarnatie therapie en
 • Esoterische Acupunctuur
 • Gerichte meditatie.

In de onderstaande folders treft U meer en andere informatie aan.