Publicatie – Leven in harmonie met onze voeding III


In de vorige Verwachting ging het over Harmonie met beweging. Vanuit de Regering komt nu toch ook een voorzichtige uitspraak wat meer te doen aan beweging op scholen. De regeringsleiders lezen dus ook onze Verwachting en reageren snel. Laten we daarom nog eens een ander actueel onderwerp aanpakken. Nederland moet van het gas af. Dit geeft enkele veranderingen die invloed hebben op de gezondheid. We moeten met z’n allen elektrisch gaan koken. Op welk materiaal en met welk materiaal kan dat het best?

Onderzoek van Dr. Rudolf Hauschka (1891-1969 zie nr. 87)
Wanneer we bewust zijn van de invloeden op ons lichaam van allerlei dingen en zaken, dan bestaat de mogelijkheid er wat mee te doen. Bewust zijn van kwalijke invloeden kan een reden zijn om te proberen die kwalijke invloeden te vermijden. Zo ook kunnen positieve invloeden, die bijdragen aan ons welzijn worden omarmd. Het volgende geeft beide aan, de positieve en negatieve kant.

Rudolf Hauschka schreef een boek over voedingsleer op Antroposofische grondslag. De eerste druk verscheen al in 1951. Hij heeft meerdere onderzoeken gedaan, waaronder de kristallisatie technieken. Hij wilde de energie die in voeding aanwezig is, op een andere manier aantonen dan gegevens over vitaminen en mineralen te vermelden. (zie over Dr. Hauschka ook Verwachting nr. 88)

Afbeelding 53 komt uit zijn boek en geeft het effect aan van de energie kwaliteit van verschillende warmtebronnen.

Afbeelding 53 komt uit zijn boek en geeft het effect aan van de energie kwaliteit van verschillende warmtebronnen.

Gedistilleerd water werd in een tegenstroomapparaat op verschillende warmtebronnen tot koken gebracht en zo twintig minuten in kokende beweging gehouden..

Warmtebronnen:

 • Elektriciteit
 • Gas
 • Kolen
 • Houten en Stro

Het water werd daarna afgekoeld tot 17 graden en daarin liet men tarwekiemen als testobjecten groeien. (Er zijn nog enkele regeltjes waaraan de test moest voldoen, maar die laat ik hier voor de duidelijkheid even weg). Na 10 dagen werden de wortellengte en bladlengten gemeten. Het blijkt dat de warmtekwaliteiten, op de omweg via water, op de plantjes als bevorderende of remmende krachten hebben gewerkt. Het ongunstigst bleek elektriciteit te zijn. Hout en strovuur het gunstigst.

Wij moeten als behandelaar rekening houden met de verdichtende rol die elektriciteit speelt op voeding via het verwarmen ervan. De voeding wordt yanger. In de toekomst gaat heel Nederland van het gas af. Dit heeft dus een verdichtende werking (materialiserende werking) op onze voeding.. en dus op ons

Effecten van verschillende materialen bij het koken
Mensen hebben zo hun lievelingspannen. De gerechten die ze klaarmaken vinden ze op de één of andere manier tocht het best of het lekkerst op een bepaalde pan.

Toch is er ook hier een groot effect naar de uitwerking in de energie van voeding.

Getest zijn:

 • Aluminium
 • IJzer
 • Tin
 • Koper
 • Glas
 • Email
 • Porselein
 • Aardewerk
 • Goud

Weer werd gedistilleerd water twintig minuten gekookt maar nu in de bovengenoemde pannen (materialen).

Na afkoeling tot 17 graden van het zo voorbereide water werden daarin tarwekorrels tot kiemen gebracht. Na het afbreken van de proef werden de tarweplantjes weer naar wortel en bladlengte gemeten. Op die manier werden weer de bevorderende en remmende invloeden zichtbaar. De curve laat zien dat goud verreweg het beste zou zijn van de geteste materialen. Voeding wordt dus yanger in aluminium. In Goud en Aardewerk juist minder yang. (minder materieel)

Een volgend onderzoek met verschillend materiaal bij het koken. 
Verdere proeven hadden tot resultaat dat zelfs het roeren met verschillende materialen lepels soortgelijke effecten vertoond. Hout volgt op goud. Het is in de zon, onder invloed van de zonnekracht gegroeid. Uiteindelijk zie je hetzelfde rijtje ontstaan.

Afbeelding 54

Afbeelding 54 komt ook uit het boek van Rudolf Hauschka geeft het effect aan van het gebruikte materiaal bij het koken.

Dr. Hauschka adviseerde hier rekening mee te houden. Wanneer je kort kookt, blancheert of gebruik maakt van kort grillen of wokken dan blijft de voeding meer in harmonie. Gebruik je dan houten lepels en pannen van aardewerk of porselein, dan is dat gezonder. Ook elke dag wat rauwkost eten en zomers fruit helpt de harmonie te behouden. Je brengt het evenwicht weer meer naar de yinne kant, naar meer spiritueel, meer geestelijke energie.

Het probleem in onze omgeving is, dat veel mensen hier niet mee bezig zijn. Men is er zich niet BEWUST van. Nederland moet per 2050 helemaal van het gas af zijn. Mensen moeten kiezen voor koken op inductie of keramisch. Bekijk bijgaand stukje uit “A Healthy Life.nl “. De keus wordt dan wat makkelijker.

We hebben met onze aangekochte meetapparatuur vastgesteld dat inductiekookplaten twee soorten straling produceren, namelijk een elektrisch veld en een magnetisch veld. In de betere merken is het elektrische veld gereduceerd tot nul door de inductieplaat goed te aarden. Bij veel types is dit vaak niet het geval. Blijft dus over de straling van het magnetische veld. Dit veld reikt 1 tot 2 meter ver en is dusdanig krachtig dat de handleiding van een inductie kookplaat het volgende vermeldt:

Houd tijdens het gebruik van de inductiekookplaat magnetiseerbare voorwerpen (creditcards, bankpasjes, diskettes, horloges e.d.) uit de buurt van het toestel. Wij adviseren pacemaker-dragers om eerst de hartspecialist te raadplegen.

Wij hebben vastgesteld dat het elektromagnetische veld (EM-veld) niet geheel wordt geabsorbeerd door de pannen en er is sprake van een lekstroom. De Zwitserse overheid heeft recent een rapport opgesteld waaruit blijkt dat er onvoldoende studies zijn naar de veiligheid op de lange termijn van de frequenties die gebruikt worden bij inductie. De sterkte van de straling komt in sommige situaties boven de veilige grensgebieden uit, wat een risico kan inhouden voor kinderen, zwangere vrouwen en professionele koks. Dat de straling ver boven de veilige limiet kan komen, bleek ook al uit een eerdere recente studie

Welk alternatief is er?
Per toeval ontdekten we de keramische kookplaten. Deze werken op basis van licht. Meestal zijn dit halogeenstralers die infraroodlicht uitzenden. Wij hebben aanzienlijk minder EM straling vastgesteld, ondanks dat deze halogeenlampen ook op elektriciteit werken. Dit is dus een prima alternatief om in je nieuwe keuken in te laten bouwen.

Wim Voorbij

Verwachting *23e jaargang nr. 89* december 2018 – februari 2019